VRT NWS-journalist Thomas De Graeve neemt je mee door 'Verscheurd Amerika'
Vanaf 21 oktober op VRT MAX en op 5 november op VRT 1
Net voor de presidentsverkiezingen van 2024, neemt VRT journalist Thomas De Graeve je mee door de VS met Verscheurd Amerika. In vier afleveringen toont hij thema’s die de Amerikanen diep verdelen of gemeenschappen uiteen dreigen te scheuren. Hij gaat op zoek naar persoonlijke verhalen, en praat met Amerikanen die de grote politieke discussiepunten zelf ondervinden. Van de straten in Philadelphia, waar Amerikanen de drugscrisis in hun land proberen te lijf te gaan, in kerken op het platteland van Tennessee en Texas, waar een religieuze strijd woedt, tot aan de muur op de grens met Mexico. Een reis langs de breuklijnen in de (niet zo) Verenigde Staten.
Thomas De Graeve: “Ik vind het belangrijk om alle kanten van het verhaal te laten horen. Ook al zijn sommige opvattingen verrassend of moeilijker te begrijpen voor ons als Europeaan. Het geeft toch wat meer inzicht in dit enorm fascinerende land en zijn inwoners.”
Tranq
Een nieuwe drug veroorzaakt een ravage bij de meest kwetsbare Amerikanen. Tranq maakt gebruikers quasi bewusteloos, veroorzaakt vreselijke open wonden. Het zorgde al voor schokkende beelden op de straten van Philadelphia. Maar de drug heeft zich ondertussen over de hele VS verspreid, tot in afgelegen gebieden op het platteland. Thomas reist naar Pennsylvania en North Carolina, waar hulpverleners waarschuwen voor een dreigende gezondheidscrisis.
De AR 15
Het is één van de populairste wapens in de VS. Een semiautomatisch geweer, waar er ongeveer 20 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Voor veel Amerikanen is het een symbool geworden van vrijheid. Maar het wapen zorgde ook al voor de grootste tragedies. In Texas praat Thomas met slachtoffers van massaschietpartijen waar de AR 15 bij gebruikt wordt. Waarom is het zo moeilijk om dit wapen te verbieden. En zou zo’n verbod helpen om de epidemie van wapengeweld in de VS te stoppen?
Christelijk nationalisme
Thomas gaat op zoek naar één van de meest invloedrijke politieke groepen in de VS: conservatieve evangelische Christenen. Ze hopen van de VS een Christelijke natie te maken, waar wetten geïnspireerd zijn door een erg conservatieve lezing van de bijbel. Ze zijn radicaal tegen abortus, het homohuwelijk en de progressieve “woke”-ideologie. Onder het presidentschap van Donald Trump kregen ze al toegang tot posities in de hoogste politieke regionen. En dit jaar stellen ze alles in het werk om hem een tweede ambtstermijn te bezorgen.
Immigratiecrisis aan de muur
Het is één van de grootste thema’s deze verkiezingen. Onder president Biden kwam een recordaantal immigranten de VS binnen via Mexico. Miljoenen mensen staken illegaal de zuidelijke grens over. Maar wat betekent dat voor mensen die leven en werken langs die grens? Thomas reist naar het zuiden van Arizona, waar hij ziet dat de muur van Trump niet heel erg effectief is. En hij ontmoet een rancher die niet enkel te maken krijgt met tienduizenden immigranten die over zijn land komen, maar ook het geweld van Mexicaanse kartels, die de mensen over de grens smokkelen.